30/12/13

III- Com escriure a Internet: l’estructura dels textos

Hem vist que per aconseguir una comunicació eficient, quan escrivim a Internet hem de jerarquitzar els continguts, atraure els lectors amb els titulars i anar al gra, i també que hem de ser clars i concisos. Però, com hem d’estructurar els textos si volem que els lectors, a més de llegir-nos i entendre’ns, ens creguin?

Fer una promesa i complir-la


Abans de començar a redactar, hem de posar-nos a la pell dels usuaris i pensar què pot interessar-los del nostre text. D’aquesta manera, a l’inici de l’escrit, els podem dir què trobaran en aquell text per tal d’enganxar-los a seguir llegint.

No hem de deixar mai que els lectors tinguin la sensació que estan perdent el temps. Per tant, al final, cal que recuperem aquest tema o idea principal i els demostrem que l’hem tractat amb escreix i els n’hem donat les claus.

Seguir un fil argumental


Tanmateix, només podrem complir la nostra promesa si no divaguem i, com hem dit, anem al gra. Per això, cada paràgraf ha de respondre també a alguna idea secundària que es relacioni amb la principal ampliant-la, rebatent-la, etc.

Donar raons


Finalment, també és important que siguem específics en les nostres afirmacions. Els usuaris saben que no tota la informació que troben a Internet és fiable. Si volem que ens facin confiança, hem d’evitar les afirmacions massa genèriques, raonar el que diem i donar-ne proves: referències a experts, estadístiques, etc.


Poseu en pràctica aquests consells i digueu-nos si no aconseguiu ser més persuasius en els vostres textos :)