22/11/13

5, 7, 10, 20: xifres màgiques per ser llegit?

Sembla que posant una xifra davant del titular podem oferir el cel. 


A wordweb devem ser rars, quan veiem que es posa de moda una fórmula, en general, ens ve de gust allunyar-nos-en.

Veiem alguns exemples d'aquest model que segur que us és familiar:

"10 estrategias claves para iniciar en Facebook y atraer clientes potenciales" (+)
"10 pistas para diseñar webs que se lean" 
 (+) 

"20 microideas con hashtag para revitalizar la estrategia de tu marca en Twitter" (+)

"5 Estrategias Para Lograr Su Visión De Futuro" (+)

Segurament aquests titulars us han fet pensar en els llibres d'autoajuda i en la simplificació dels arguments... d’això n’és ple internet i les xarxes socials.

Enumerar és un bon mètode per facilitar la lectura a pantalla, però no justifica que el número hagi de ser l’element d'atracció del titular, és clau que siguin 10 estratègies, 10 pistes o 20 micro-idees?

Que fem si ens en surten 19, forcem la vintena?, i si ens en surten 12, ens en carreguem 2? Fixeu-vos hi que la el dígit sempre s'escriu com un número [5 i no cinc] ja que ho endolciria i el reclam perdria força.

Des del nostre punt de vista aquesta mena de recursos dificulten la percepció de honestedat, ens fan sentir, com en el cas del best-seller, una certa manipulació, un truc per captar-nos, que, com que el percebem, no ens agrada.

Ara bé, pel fet de no posar la xifra o posar la xifra exacte seria més honest? segurament no.

Ja deia que segurament som rars, ja que hem de reconèixer que aquets articles de xifra màgica ens han salvat els mobles més d'una vegada, però sempre els hem llegit amb un cert rum-rum i no ens han deixat petjada.

La sensació que tenim és que esquivar aquest tipus de modes t'ajuda a raonar i a evitar simplificacions innecessàries. Aixó farà que la relació amb els teus lectors i opinadors sigui més real i profunda, poder en seran menys però de més qualitat.

L'equip de wordweb